Tässä blogikirjoituksessa tulisi näkyä CC ja tekijänoikeus. Käsittelen aihetta omasta näkökulmasta minulle merkittävästä aiheesta. Valitsin aiheeksi minkälaista osaamista HR-ammattilaisilta tarvitaan nykyään. Työskentelen itse alalla, joten tämä on minulle tärkeää tietää.
Neljä keskeistä aihetta tämän päivän ja tulevaisuuden henkilöstöhallinnossa ovat HR-analytiikka, uudet teknologiat, uusi työ ja Y-sukupolvi sekä työntekijöiden etusijalle asettaminen (Sympa 2020). HR-ammattilaisten rooli mukautuu jatkossa liiketoiminnan yhteistyön tukemiseen, teknologiajohtamiseen ja henkilöstöhallinnon ydinkyvykkyyksiin liittyvin osaamisiin (Sofigate 2020). Nämä neljä aihetta voidaan mukauttaa HR-ammattilaisen rooliin.
Kuva 1. Tekoäly ja henkilöstöjohtaminen (CC BY 2.0)
Yksi tärkeimpiä muutoksia HR-työssä 2020 luvulla on digitaalinen murros. Teknologian lisääntyy arkipäiväisessä elämässämme ja työssämme, kuten myös HR-työssä. Tämän myötä esimerkiksi ohjelmistorobotiikka, tekoäly ja virtuaalitodellisuus lisääntyvät myös HR-ammattilaisen elämässä. Näen itse tärkeimmiksi ja omassa työssäni esille tulevaksi ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn, jotka ovat helpottaneet työtä HR-työssä. Ohjelmistorobotiikka auttaa HR-ammattilaisten keskittymään niihin tehtäviin, jotka siinä työssä on tärkeintä, esimerkiksi rekrytoinnin jälkeen ohjelmistorobotiikka voi lisätä uuden työntekijän tietokantaan ja kerätä yhteen asiakirjat. Tekoälyn avulla on luotu sovelluksia, jotka ovat tarkoitettu rekrytointi- ja palkkaamisprosesseja varten ja ne lyhentävät rekrytointiaikatauluja ja auttavat ehdokkaiden seulonnassa. (Sympa 2020.)
Tästä teknologian lisääntymisestä myös yksi esimerkki on uutena alalla HR-analytiikka, jolla tarkoitetaan HR-järjestelmistä saatavan datan yhdistämistä johonkin toisesta lähteestä saatavaan dataan ja tämän analysoimista. HR-dataa voidaan yhdistellä esimerkiksi markkina- ja talousdataan, jolloin voidaan analysoida sitä, kuinka työtyytyväisyys ja sitoutuminen vaikuttavat tulokseen ja asiakaskokemukseen. Tämä ei ole uusi trendi tai tuntematon käsite, mutta analytiikan hyödyntäminen työssä on monelle vielä uutta. (Sympa 2020.)
Teknologiset murrokset ja Y-sukupolven työllistyminen tuo myös haasteita HR-ammattilaiselle ja varsinkin johtajuuden muutos on tärkeässä roolissa. Johtamis- ja henkilöstöhallinnon trendit tulevat olemaan jatkossa enemmän ihmiskeskeisempää lähestymistapaa, jonka arvot tukevat omaa työntekijän hyvinvointia ja kehitystä. Uudet johtamisen trendit edistävät itseohjautuvuutta, voimaantumista, tiimityöskentelyä, ketteriä prosesseja ja emotionaalista älykkyyttä. (Sympa 2020.)
Kuva 2. Henkilöstöhallinto (CC BY 2.0)
Mielestäni näistä jokainen aihe sitoutuu toiseen ja luo kokonaiskuvan siitä, mitä HR-ammattilaisen osaaminen on nykyaikana tai tulee olemaan jatkossa. Teknologia tuo apua HR-ammattilaisen rutiinitöihin, mutta unohtamatta sitä, että HR työskentelee ihmisten hyväksi, jolloin johtaminen ja sitouttaminen työhön on tärkeässä roolissa.
Lähteet:
Sofigate 2020. Luettavissa: https://www.sofigate.com/insight/hr-tulevaisuus-manifesto/.
Luettu 30.5.2022
Sympa 2020. Luettavissa: https://www.sympa.com/fi/kirjasto/ebookit-ja-oppaat/tarkeimmat-hr-trendit-2020/. Luettu 30.5.2022.
Tilisanomat 2017. Luettavissa: https://tilisanomat.fi/palkka-ja-henkilostohallinto/henkilostohallinto-oikeat-ihmiset-oikeisiin-tehtaviin. Luettuu 30.5.2022.
Visma 2021. Luettavissa: https://www.visma.fi/blog/tekoaly-ja-henkilostojohtaminen/. Luettu 30.5.2022.
Kommentit
Lähetä kommentti