Siirry pääsisältöön

Digitaalinen identiteettini

Blogikirjoitukseni käsittelee tällä kertaa omaa digitaalista identiteettiäni ja mistä se muodostuu. Oma digitaalinen identiteettini muodostuu sosiaalisen median kanavista mitä käytän päivittäin ja lisäksi Google-haun tuloksista.

 

Sosiaalisessa mediassa käytän päivittäin eniten Instagramia. Instagramini on julkinen, joten jokainen pystyy näkemään sisältöni, mitä lisään. Sisältö, mitä lisään on kuvia itsestäni, sekä päivittäisestä elämästäni. Lisäksi käytän Facebookia harvakseltaan ja työni takia LinkedInia. Käytän myös TikTokkia, jossa pelkästään selaan videoita. Näiden lisäksi käytän yksityisesti kommunikointiin Snapchattia ja Whatsappia. Jokaiselta palveluntarjoajalta olen hyväksynyt käyttöehdot, että palveluntarjoaja voi käyttää tietojani hyväksi. En ole aikaisemmin miettinyt mitä tämä tarkoittaa, mutta olen tietoinen siitä, että tietoni ovat julkisia ja ns. bittiavaruudessa. Olen kuitenkin tarkka siitä, etten tuo liiakseen esille henkilökohtaisia tietoja itsestäni. 

 

Digitaalinen identiteetti koostuu myös työpersoonastani. Googlatessa oman nimeni, ensimmäiset hakuosumat olivat työpaikkajulkaisuja, joita olen julkaissut työssäni. Nimeni ja työyhteystietoni ovat ihmisten näkyvillä ja todella helposti löydettäessä. Ensimmäisellä hakusivulla oli työpaikkailmoitusten lisäksi myös Facebook profiilini ja opinnäytetyö julkaisuni. 

 

Kuvissa tuli ensimmäisenä esille LinkedIn profiilikuvani ja lisäksi erilaiset LinkedIn kuvapostaukset mihin olen reagoinut LinkedIn sivuilla. Muita kuvia, joita minusta löytyy, on jalkapallojoukkueeni sivujeni kuva, sekä noin 8 vuotta sitten sivustolle ask.fm lisäämäni kuvat, jotka ovat kasvokuvia. Näille kuville olen antanut luvan olla esillä, vaikkakin tietämättäni, eikä niitä itse saa poistettua. Kaikki kuvani ovat onneksi sellaisia, jotka eivät haittaa itseäni, että ne ovat esillä kaikkien katsottavissa. 

 

En ole aikaisemmin ajatellut, kuinka näkyvästi tietoni ovat Google-haussa esillä työni takia. Kokonaiskuvassa kun ajattelen digitaalista identiteettiäni niin vahvasti on vain työpersoonani esillä. Tämä lisää painetta siihen, mitä jos epäonnistun työssäni ja saisin huonoa palautetta, joka tulisi kaikille esille, kun nimeni hakee Googlesta. Tällainen voisi vaikuttaa mm. uramahdollisuuksiini. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, minkälainen digitaalinen identiteettini tällä hetkellä on. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sosiaalisen median hyödyntämissuunnitelma

Sosiaalisen median hyödyntämissuunnitelma Osallistuvat opiskelijat: Emmi Lamberg – emmi.lamberg@myy.haaga-helia.fi Suunnitelman nimi: Naisten jalkapalloedustusjoukkueen esilletuonti ja markkinointi sosiaalisessa mediassa. Suunnitelman tavoite: Tavoitteena on saada tuotua hyödyt esille sosiaalisen median eduista jalkapalloharrastustoiminnassa. Joukkue käyttää tällä hetkellä pääsääntöisesti Instagramia sosiaalisen median kanavana, joten sisältöä löytyy jo paljon. Suunnitelma tavoitteena on lisätä myös sosiaalisen median käyttö TikTokkiin ja kasvattaa Instagramin kävijä- sekä seuraaja määrää. Kohderyhmä/kuvaus: Edustusjoukkueena kustannukset ovat kausittain korkeat, erinäisten kulujen, kuten pelivarusteiden, kenttävuorojen sekä pelimatkojen takia. Joukkueessa on tällä hetkellä noin 25 pelaajaa, joille kausittain tarjotaan mahdollisuus harrastaa pienillä kustannuksilla. Sitä varten kausittain etsitään erilaisia sponsoreita tukemaan toimintaa. Sosiaalinen media on yksi houku...

CC ja tekijänoikeus

Tässä blogikirjoituksessa tulisi näkyä CC ja tekijänoikeus. Käsittelen aihetta omasta näkökulmasta minulle merkittävästä aiheesta. Valitsin aiheeksi minkälaista osaamista HR-ammattilaisilta tarvitaan nykyään. Työskentelen itse alalla, joten tämä on minulle tärkeää tietää.    Neljä keskeistä aihetta tämän päivän ja tulevaisuuden henkilöstöhallinnossa ovat HR-analytiikka, uudet teknologiat, uusi työ ja Y-sukupolvi sekä työntekijöiden etusijalle asettaminen (Sympa 2020). HR-ammattilaisten rooli mukautuu jatkossa liiketoiminnan yhteistyön tukemiseen, teknologiajohtamiseen ja henkilöstöhallinnon ydinkyvykkyyksiin liittyvin osaamisiin (Sofigate 2020). Nämä neljä aihetta voidaan mukauttaa HR-ammattilaisen rooliin.   Kuva 1. Tekoäly ja henkilöstöjohtaminen ( CC BY 2.0 ) Y ksi tärkeimpiä muutoksia HR-työssä 2020 luvulla on digitaalinen murros. Teknologian lisääntyy arkipäiväisessä elämässämme ja työssämme, kuten myös HR-työssä. Tämän myötä esimerkiksi ohjelmistorobotiikka, tekoäly...

Sosiaalisen median käyttö

Heippa ja tervetuloa seuraamaan blogiani sosiaalisen median mahdollisuuksista töissä ja vapaa-ajalla!    Blogikirjoituksen aiheena tässä kirjoituksena on sosiaalisen median palvelu, jonka itse tunnen parhaiten. Lisäksi mietin, mikä sosiaalisen median sovellus on minulle tuntematon, mutta hyödyllinen urani kannalta.    Käytän itse päivittäin paljon sosiaalista mediaa, kuten Instagramia, Facebookkia, Snapchattia ja WhatsAppia. Käytän sosiaalista mediaa yhteydenpitoon ystäviini, erilaisten julkaisujen lukemiseen ja omien kuvien päivittämiseen. Näen, että palvelu mitä käytän eniten ja tunnen parhaiten, on Instagram.    Instagramia voi käyttää esimerkiksi henkilökohtaisessa elämässä kuvien ja storyen päivittämiseen ja lisäksi yritystoiminnassa yrityksen markkinointiin. Se on ilmainen kuvien jakopalvelu ja sosiaalinen verkosto. Palvelussa käyttäjät voivat jakaa kuvia ja videoita, sekä kommentoida ja tykätä toistensa jakamasta sisällöstä. Lisäksi Instagramista löy...